εκδηλώσεις & δράσεις

2013

25-09-2013 Ποίηση και χιούμορ

Performance /απαγγελία με θεματική Ποίηση και χιούμορ, στην γκαλερί και πολυχώρο Camp Ευπόλιδος 4 & Απελλού Πλατεία Κοτζιά, με συμμετοχή 16 ποιητ(ρι)ών.

2014

22-03-2014 INRI

Performance oμαδικής απαγγελίας από το έργο INRI του σημαντικού Χιλιανού ποιητή Ραούλ Σουρίτα στα πλαίσια του μήνα ποίησης στο Πόλις Art Cafe, με συμμετοχή οκτώ ποιητ(ρι)ών.

19-02-2014 Θλίψη-μανία- μελαγχολία

Performance απαγγελίας Θλίψη-μανία- μελαγχολία (με το ομοιοπαθητικό φάρμακο της ποίησης) στην γκαλερί και πολυχώρο Camp Ευπόλιδος 4 & Απελλού Πλατεία Κοτζιά. Με συμμετοχή πολλών ποιητ(ρι)ών και του κοινού.

04-12-2014 Το μόνο αντίδοτο στην πλήξη!

Το μόνο αντίδοτο στην πλήξη!,δύο περφόρμανς λόγου, με την Φοίβη Γιαννίση και τον Μάριο Χατζηπροκοπίου, Romantso, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

2015

06-05-2015 Ποίηση, κοινωνία και η αναζήτηση κριτηρίων

Συζήτηση για τη σύγχρονη ποίηση με θέμα Ποίηση, κοινωνία και η αναζήτηση κριτηρίων. Στην συζήτηση συμμετείχαν οι ποιητές και μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού [ΦΡΜΚ], Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννα Μπούκοβα. Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης.

05-06-2015 Ποίηση και εικαστικά: αναζήτηση σε ανοιχτό πεδίο

Συζήτηση με θέμα Ποίηση και εικαστικά: αναζήτηση σε ανοιχτό πεδίο με τους ποιητές και μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού [ΦΡΜΚ], Ορφέας Απέργης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης. Στα πλαίσια της Art Athina 2015.

05-07/06/2015 Υπηρεσία μεταφορών και διενέξεων

Διαδραστική perfromance. Η Υπηρεσία μεταφορών και διενέξεων: ποιητικό ερωτηματολόγιο σε μορφή αίτησης για συμπλήρωση και υποβολή στην συντακτική ομάδα του περιοδικού που επιστρέφει στον αιτούντα ένα δικό του ποίημα. Στο περίπτερο του περιοδικού [ΦΡΜΚ] στην Art Athina 2015 γήπεδο Παλαιού Φαλήρου Tae-Kwon Do.

2016

16/02/2016 ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ/Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής

Μικτή διαδραστική εκδήλωση, εγκατάσταση και performance με συμμετοχή οκτώ ποιητών και του κοινού. Οκτώ ποιητές και ποιήτριες επινούν και σκηνοθετούν αντίστοιχα διαδραστικά δρώμενα με θέμα με αφορμή τα τρία χρόνια του περιοδικού [ΦΡΜΚ]. Αναγνώσεις τετ α τετ, εκμυστηρεύσεις, εξομολογήσεις, μυστικά αλλά και εντελώς απρόσμενες συναντήσεις . Ένας τόπος όπου η ποίηση μπορεί να συμβαίνει ως ζωντανή και απρόβλεπτη πραγματικότητα, μέσα από το παιχνίδι, τον διάλογο, το χιούμορ, την επινοητικότητα, το θράσος, τη συγκίνηση, την ανατροπή. Με τους Ορφέα Απέργη, Δημήτρη Άλλο, Λένα Γκίνη, Πατρίτσια Κολαίτη, Μάριο Χατζηπροκοπίου, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Χρήστο Σιορίκη. Πολυχώρος Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

2017

========

19-02-2017 LIMBO, ένα ποίημα επί σκηνής

Σπονδυλωτή πολυμεσική περφόρμανς με μουσική, λόγο, κίνηση, βίντεο, ήχο, με συμμετοχή 18 σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και ποιητριών, που παρουσιάζουν επιτελεστικά δικά τους ποιήματα. Ο Αινείας και η Περσεφόνη, ο κύριος Ν μετά το σεισμό, η Βιρτζίνια Γουλφ και το ποτάμι, μια θεία με Αλτσχάιμερ, ο Ρώσος ποιητής Μαντελστάμ, η μαμά και ο μπαμπάς, ο Οθέλλος, εσύ κι εγώ, ο παιδικός εαυτός μας και άλλοι πολλοί συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι.
Συμμετέχουν οι ποιητές και ποιήτριες: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κατιώνη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Όλγα Παπακώστα, Χρήστος Σιορίκης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Τοπάλη (με τον μουσικό Σόλη Μπαρκή), Θοδωρής Χιώτης. Ήχος και βίντεο Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνα Ηλιοπούλου.
Πολυχώρος “ΡΟΜΑΝΤΣΟ”, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

============================

Μάιος 2017 ΦΡΜΚ τεύχος #9 Περί κοινότητας

Έκδοση του 9ου τεύχους του περιοδικού ΦΡΜΚ, με θέμα “περί κοινότητας”, δοκίμια και ποιήματα από έλληνες και μεταφρασμένους σύγχρονους ποιητές (Georges Didi-Huberman Wilfred Owen, Marco Antonio Campos, κ.ά)

============================

13-05-2017 LIMBO, ένα ποίημα επί σκηνής

Σπονδυλωτή πολυμεσική περφόρμανς με μουσική, λόγο, κίνηση, βίντεο, ήχο, με συμμετοχή 16 σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και ποιητριών, που παρουσιάζουν επιτελεστικά δικά τους ποιήματα. Ο Αινείας και η Περσεφόνη, ο κύριος Ν μετά το σεισμό, η μαμά και ο μπαμπάς, ο Οθέλλος, εσύ κι εγώ, ο παιδικός εαυτός μας και άλλοι πολλοί συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι. Συμμετέχουν οι ποιητές και ποιήτριες:
Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Πατρίτσια Κολαΐτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Όλγα Παπακώστα, Δανάη Σιώζιου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου. Ήχος και βίντεο Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνα Ηλιοπούλου.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παράλληλη εκδήλωση στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης βιβλίου Θεσσαλονίκης.

============================

Νοέμβριος 2017 ΦΡΜΚ τεύχος #10 Λόγος και γραφή στις εικαστικές τέχνες

Έκδοση του 10ου τεύχος του περιοδικού ΦΡΜΚ. Αφιέρωμα: Λόγος και γραφή στις εικαστικές τέχνες/ Η ποίηση έξω από το ποίημα, που εστιάζει σε κείμενα διπλής ή πολλαπλής υπόστασης, υβριδικά και ενωτικά της τέχνης του λόγου με άλλες μορφές έκφρασης: ποίηση και μουσική, ποίηση και χορός, ποίηση και αρχιτεκτονική, ποίηση και δράση, ποίηση και σλόγκαν. 10 σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζονται με κείμενά τους, μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα ελληνικά: John Cage, Yoko Ono, Robert Smithson, Joe Brainard, Jackson Mac Low, Guerrilla Girls, Vito Acconci, Fischli και Weiss, Louise Bourgeois, Roni Horn.

============================

2018

16-02-2018 Παρουσίαση του περιοδικού ΦΡΜΚ

Παρουσίαση της διαδρομής των πέντε ετών του περιοδικού στο βιβλιοπωλείο Booktalks, με συζήτηση και ανάγνωση ποίησης με τους Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη και Γιάννα Μπούκοβα.

20-02-2018 Θα με βρει η ευτυχία;

Πολυμεσική ποιητική παράσταση πάνω σε κείμενα σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της πρωτοπορίας (John Cage, Yoko Ono, Robert Smithson, Joe Brainard, Jackson Mac Low, Guerrilla Girls, Vito Acconci, Fischli και Weiss, Louise Bourgeois, Roni Horn) με ποίηση, performance, ζωντανή μουσική, χορό, βίντεο. (Συμμετοχή οχτώ ποιητών και περφόρμερς, μπάσο Βασίλης Παπαβασιλείου, χορογραφία-εκτέλεση Μαρία Κολιοπούλου, ήχος και βίντεο Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνα Ηλιοπούλου).
Πολυχώρος “ΡΟΜΑΝΤΣΟ”, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

============================

Μάιος 2018, ΦΡΜΚ τεύχος #11 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ [ως στάση] ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ [ως πράξη]

Έκδοση του 11ου τεύχους του περιοδικού [ΦΡΜΚ]. Πολυσέλιδη ανθολογία νέας ελληνικής ποίησης, η οποία περιλαμβάνει ποιήματα 47 ποιητών και ποιητριών και σύντομα δοκίμια από 17 ποιητές και ποιήτριες, εικαστικούς και επιμελητ(ρι)ες τέχνης, που απαντούν στο ερώτημα για το πολιτικό στην τέχνη.

============================

06-05-2018 Θα με βρει η ευτυχία;

Πολυμεσική ποιητική παράσταση πάνω σε κείμενα σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της πρωτοπορίας (Υoko Ono, John Cage, Robert Smithson, Guerilla Girls κ. ά) με ποίηση, performance, ζωντανή μουσική, χορό, βίντεο. (Συμμετοχή οχτώ ποιητών και περφόρμερς, ήχος και βίντεο Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνα Ηλιοπούλου).
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

============================

5-10-2018 Ποίηση στην αιχμή

Εκδήλωση όπου η ομάδα των ποιητών του περιοδικού ποίησης ΦΡΜΚ μιλούν για ποιητές και ποιήτριες που αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις στην παγκόσμια ποίηση του 20ού και 21ου αιώνα και έχουν μεταφραστεί (συχνά για πρώτη φορά) μέσα από τις σελίδες του περιοδικού στα 5 χρόνια κυκλοφορίας του. Με τους Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη και Γιάννα Μπούκοβα.
Β΄ μέρος: Οδύσσειες Ποιήτριες και ποιητές από πολλές Ιθάκες που ζουν στην Αθήνα, διαβάζουν και συζητούν για το έργο τους: Adrianne Kalfopoulou, Γιάννα Μπούκοβα, Ελένη Ντούξη, Momchilo Radich, Shaker Ali Moussa, Alicia E. Stallings. Συντονίζει η ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν.

Στα πλαίσια του Athens Culture Net – Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, Νύχτα Πολιτισμού.
The Black Duck Multiplarte, Χρήστου Λαδά 9α.

============================

Οκτώβριος 2018 Μια συζήτηση για την ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έκδοση του συλλογικού τόμου δοκιμίων που εξετάζει τη σχέση της σύγχρονης ποίησης με τον δημόσιο χώρο, τα ζητήματα της καλλιτεχνικής μορφής και των αισθητικών κριτηρίων, τη σχέση με τους προγόνους, τη διαχείριση του εαυτού, την ποίηση ως γνώση, την προφορικότητα και τη σωματικότητα, με αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο, τις κοινωνικές συνθήκες, τη σύγχρονη φιλοσοφία και θεωρία και τη σχέση της ποίησης με άλλες τέχνες. Γράφουν οι Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης. Επίμετρο: Βασίλης Λαμπρόπουλος.

============================

22-11-2018 To ποιητικό και το πολιτικό

Ανοιχτή συζήτηση για το πολιτικό στην ποίηση και την τέχνη με τους Γιάννη Κωνσταντινίδη (επιμελητή σύγχρονης τέχνης), Θεόφιλο Τραμπούλη (επιμελητής, γλωσσολόγος), Ευτυχία Παναγιώτου (ποιήτρια), Ιορδάνη Παπαδόπουλο (ποιητή) και τους ποιητές και μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΦΡΜΚ, Κατερίνα Ηλιοπούλου και Παναγιώτη Ιωαννίδη. Πώς ορίζουμε το πολιτικό στην τέχνη (την ποίηση) σήμερα; Με ποιον τρόπο παίρνουν οι καλλιτέχνες πολιτική θέση στο έργο τους;Στο β’ μέρος, ελεύθερη ανάγνωση, από το κοινό, των ποιημάτων της σχετικής ανθολογίας που φιλοξενείται στο τεύχος 11 του περιοδικού ΦΡΜΚ με συμμετοχή 47 σύγχρονων ποιητ(ρι)ών.
Πολυχώρος “ΡΟΜΑΝΤΣΟ”, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

============================

Νοέμβριος 2018, ΦΡΜΚ τεύχος #12-13 Το [ανθρώπινο] ΖΩΟ

Έκδοση του διπλού τεύχους #12-13 του περιοδικού ΦΡΜΚ με αφιέρωμα: Το [ανθρώπινο] ΖΩΟ. Μέσα από κείμενα φιλοσοφίας, κοινωνικής θεωρίας και λογοτεχνίας το νέο τεύχος του ΦΡΜΚ εξετάζει την σχέση ανθρώπου-ζώου.

============================

2019

17-01-2019 Μια συζήτηση για την ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ανοιχτή συζήτηση για την σύγχρονη ποίηση με αφορμή το συλλογικό δοκιμιακό βιβλίο Μια συζήτηση για την ΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ (εκδόσεις ΦΡΜΚ, 2018), με τον Στάθη Γουργουρή (καθηγήτης θεωρίας της λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Columbia, USA), την Έλενα Παλλαντζά (καθηγήτρια; νεοελληνικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Βόννης) και τους συγγραφείς του βιβλίου.

Πολυχώρος “ΡΟΜΑΝΤΣΟ”, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια.

============================

22-02-2019 Το [ανθρώπινο] ΖΩΟ

Εκδήλωση με λόγο, μουσική, φιλμ, εικαστικά, performance. Συμμετέχουν
Ari Morgenstern Läsarson, Γιάννης Πεδιώτης,
φιλμ: Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
εικαστικά: Βαγγέλης Αρτέμης, Ίρις Δεπάστα, dj: Xyn Cabal, performance πάνω στο κείμενο Κήπος του Βελιμίρ Χλέμπνικοφ: Παυλίνα Μάρβιν, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Ορφέας Απέργης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Άλλος, Ελένη Ηλιοπούλου, Γιάννης Ισιδώρου, Γιάννα Μπούκοβα. Καλλιτεχνική επιμέλεια, Γιάννης Ισιδώρου. Χώρος τέχνης, Keiv, Kαλύμνου 38, Αθήνα.

============================

12-05-2019 To [ανθρώπινο] ζώο

Συζήτηση και περφόρμανς για την σχέση ανθρώπου και ζώου στη σύγχρονη σκέψη και λογοτεχνία με αφορμή το 12ο τεύχος του περιοδικού ΦΡΜΚ. Με τους ποιητές και μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, Ορφέα Απέργη, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννα Μπούκοβα.
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

============================

Οκτώβριος 2019, ΦΡΜΚ τεύχος #14-15 Διασπορά

Έκδοση του διπλού τεύχους του περιοδικού ΦΡΜΚ με αφιέρωμα: Διασπορά. Η έννοια της διασποράς βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης πολλών πεδίων – των κοινωνικών επιστημών, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της ιστορίας. Το ΦΡΜΚ συμμετέχει στη συζήτηση και παρουσιάζει ένα διευρυμένο αφιέρωμα στην ποίηση δέκα σύγχρονων αγγλόφωνων ποιητριών και ποιητών με ελληνική καταγωγή (Eleni Sikelianos, Eleni Stekopoulos, Anna Moschovakis, Stefanos Papadopoulos κ.ά) και ακόμη Demetriοs Capetanakis.

============================

02-12-2019 4 ποιητές-4 τρόποι

Συζήτηση, απαγγελία. Το βιβλίο ποίησης ως αρχιτεκτόνημα. Πως χτίζουμε ένα ποιητικό βιβλίο;
Πως βρίσκουμε τη δομή, την ανάπτυξη και τις συνδέσεις των μερών του;

Οι ποιητές-τριες και μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΦΡΜΚ, Βασίλης Αμανατίδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Γιάννα Μπούκοβα διαβάζουν ποιήματά τους και συζητούν για τους τρόπους και τους όρους της ποιητικής τους. Πολυχώρος τέχνης,
Les yper yper, Γεωργίου Σταύρου 4, Θεσσαλονίκη.

============================

3-12-2019 Η γλώσσα της ποίησης και οι γλώσσες της τέχνης

Συζήτηση με θέμα Η γλώσσα της ποίησης και οι γλώσσες της τέχνης , συμμετέχοντες: Νάντια Καλαρά (επίκ. καθ. στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, εικαστικός), και οι ποιητ(ρι)ές Βασίλης Αμανατίδης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννα Μπούκοβα), με την χορηγία του ΟΣΔΕΛ.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

============================

05-12-2019 Η αρχιτεκτονική του ποιητικού έργου: εντός και εκτός βιβλίου

Συζήτηση με θέμα Η αρχιτεκτονική του βιβλίου και η ποίηση εκτός βιβλίου, συμμετέχοντες: Φοίβη Γιαννίση (καθηγήτρια, ποιήτρια), Ζήσης Κοτιώνης (καθηγητής εικαστικός) και οι ποιητ(ρι)ες Ορφέας Απέργης, Κ. Ηλιοπούλου, Π. Ιωαννίδης, Γ. Μπούκοβα, με την χορηγία του ΟΣΔΕΛ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτονικής

============================

04-12-2019 Μετατόπιση: Η ποίηση και τα όρια του κόσμου

Συζήτηση και απαγγελία, μια ποιητική περιπλάνηση στο εδώ και το εκεί μεταξύ βίου και γραφής με ποιητ(ρι)ές και μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΦΡΜΚ, Ορφέα Απέργη, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη,Γιάννα Μπούκοβα.
Βιβλιοπωλείο Χάρτα, Σκενδεράνη 16, Βόλος.

============================

2020

08-03-2020 Η καλλιτεχνική πράξη ως διεργασία γνώσης

Συνέδριο σε δύο μέρη μεταξύ καλλιτεχνών από διάφορα πεδία (λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική) καθώς και θεωρητικών που ασχολούνται με τα ζητήματα της φιλοσοφίας και της πρακτικής της τέχνης ως γνωσιακού πεδίου. Το θέμα της συζήτησης περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την γνωσιακή διάσταση της καλλιτεχνικής έρευνας και της δημιουργίας του έργου τέχνης, αλλά και της πρόσληψής του. Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους και συζητούν: Πρώτο μέρος: Βίντεο παρέμβαση των εικαστικών Θανάση Χονδρού και Αλεξάνδρας Κατσιάνη, Λένια Ζαφειροπούλου (ποιήτρια, λυρική τραγουδίστρια), Λορέντα Ράμου (πιανίστρια, μουσικολόγος), Απόστολος Ντελάκος (εικαστικός), Μάριος Χατζηπροκοπίου (ποιητής, θεωρητικός των παραστατικών τεχνών), Ζαχαρίας Μαυροειδής (σκηνοθέτης). Δεύτερο μέρος : Αθηνά Αθανασίου (κοινωνική ανθρωπολόγος, καθ. Τμ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Παν/μιο), Άρης Αναγνωστόπουλος (κοινωνικός ανθρωπολόγος, συγγραφέας), Δήμητρα Κωτούλα (ποιήτρια, αρχαιολόγος), Ζήσης Κοτιώνης (αρχιτέκτων, εικαστικός, καθ. Τμ. Αρχιτεκτόνων, Παν/μιο Θεσσαλίας). Βίντεο παρέμβαση των εικαστικών Γιάννη Γρηγοριάδη και Γιάννη Ισιδώρου.
Πολυχώρος “ΡΟΜΑΝΤΣΟ”, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια. Με την χορηγεία του ΟΣΔΕΛ.

============================

Ιούνιος, 2020 Τι μας μαθαίνει η τέχνη; Η καλλιτεχνική πράξη ως διεργασία γνώσης

Έκδοση του συλλογικού βιβλίου δοκιμίων Τι μας μαθαίνει η τέχνη; Η καλλιτεχνική πράξη ως διεργασία γνώσης (ΦΡΜΚ, 2020) που διερευνά τη σχέση διαφόρων τεχνών με τη γνώση, καθώς το απαντούν καλλιτέχνες από διάφορα πεδία (λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο), όπως επίσης και θεωρητικοί που ασχολούνται με τα ζητήματα της φιλοσοφίας και της πρακτικής της τέχνης ως γνωσιακού πεδίου. Τι μας μαθαίνει, η τέχνη; Πώς μας εισάγει η τέχνη σε νέους όρους ζωής και εμπειρίας; Αθηνά Αθανασίου | Βασίλης Αμανατίδης | Άρης Αναγνωστόπουλος | Ορφέας Απέργης | Φοίβη Γιαννίση | Λένια Ζαφειροπούλου | Κατερίνα Ηλιοπούλου | Παναγιώτης Ιωαννίδης | Ζήσης Κοτιώνης | Δήμητρα Κωτούλα |Ζαχαρίας Μαυροειδής | Γιάννα Μπούκοβα | Απόστολος Ντελάκος Λορέντα Ράμου | Μάριος Χατζηπροκοπίου | Θοδωρής Χιώτης | Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη | Χρήστος Χρυσόπουλος | Νίκος Χρυσός

============================

Δεκέμβριος 2020, ΦΡΜΚ τεύχος #16 Ποίηση Ντοκουμέντο

Έκδοση της ανθολογίας του περιοδικού ΦΡΜΚ (16ο τεύχος) με θέμα την ποίηση-ντοκουμέντο (docupoetry), ένα σύγχρονο ρεύµα καταγραφικής και ερευνητικής ποίησης που χρησιμοποιεί ως βασικά υλικά της παραθέµατα ή αντιγραφές κειµένων και δηλώσεων που δεν έγιναν από τον ίδιο τον ποιητή: στατιστικές, επίσηµα έγγραφα, ατόφιες µαρτυρίες, ειδησεογραφικά άρθρα, ιστορικές αφηγήσεις, γεωγραφικές ή λαογραφικές περιγραφές, γενικώς κάθε είδος πληροφοριακού στοιχείου και «έτοιµου κειµένου» (found text), κ.ά. Με 184 σελίδες, καλύπτει περίοδο 80 ετών, μεταφράζονται έργα-σταθμοί τού είδους, γραμμένα από 23 εκπροσώπους του από διάφορες χώρες, ενώ συνοδεύονται από έργα ποίησης-ντοκουμέντο σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και εικαστικών, και πλαισιώνονται με σχετικά δοκίμια.

============================

2021

Μάρτιος 2021
Τεχνοδρόμιο: παρουσίαση-διάλογος γύρω από το βιβλίο «μια συζήτηση για την Ποίηση τώρα (εκδ.[φρμκ] 2018)

Νοέμβριος 2021
ΦΡΜΚ #16, παρουσίαση της ανθολογίας “Ποίηση Ντοκουμέντο”

Η πρώτη (και μόνη) ανθολογία docu-poetry στα ελληνικά, σε 184 σελίδες, καλύπτει περίοδο 80 ετών αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος -και επίκαιρου!- είδους ερευνητικής και καταγραφικής ποίησης. Μεταφράζονται έργα-σταθμοί τού είδους, γραμμένα από 23 εκπροσώπους του από διάφορες χώρες, ενώ συνοδεύονται από έργα ποίησης-ντοκουμέντο σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και εικαστικών, και πλαισιώνονται με σχετικά δοκίμια. Κυκλοφόρησε σε αντίξοες συνθήκες, αυτό, το μεγαλύτερο σε όγκο αλλά και έρευνα και εργασία τεύχος, για το οποίο είμαστε περήφανοι όσο και ευγνώμονες σε όλους τους συνεργάτες μας που συνέβαλαν στην υλοποίησή του. Ευγνώμονες είμαστε και στους αναγνώστες που το αγκάλιασαν και μας αντάμειψαν για το εγχείρημά μας. Για την παρουσίασή του καλέσαμε τους συνεργάτες/τιδες του τεύχους (αλλά και κάποιους guest-stars!) να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο με αποσπάσματα από τα κείμενα της ανθολογίας. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε μαζί σας!