[φρμκ] #11 άνοιξη καλοκαίρι 2018

frmc_coverTο νέο 11ο τεύχος του ΦΡΜΚ κυκλοφορεί! Άνοιξη- Φθινόπωρο 2018

To καινούργιο τεύχος [ΦΡΜΚ] #11 κυκλοφορεί – με πολυσέλιδο αφιέρωμα και ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ [ως στάση] ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ [ως πράξη]

Τι είναι πολιτικό στην ποίηση; Υπάρχει τρόπος να ερευνηθεί μία ποίηση από την πλευρά του υποκειμένου που την πράττει, που να είναι πολιτική, κριτική, χωρίς να είναι περιγραφική, χωρίς να αναπαριστά τον πολιτικό λόγο; Αυτά τα ερωτήματα διατρέχουν την δοκιμιακή εισαγωγή της συντακτικής ομάδας περί πολιτικού και ποιητικού.

Ακολουθεί πολυσέλιδη ανθολογία νέας ελληνικής ποίησης, η οποία περιλαμβάνει ποιήματα 47 ποιητών και ποιητριών.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με μια συζήτηση για το πολιτικό στην τέχνη με 17 ποιητές και ποιήτριες, εικαστικούς και επιμελητ(ρι)ες τέχνης, που απαντούν στο ερώτημα:

Πώς θα ορίζατε το πολιτικό στην τέχνη (την ποίηση) σήμερα; Υπάρχει «καλή» ή «κακή» πολιτική τέχνη; Με ποιον τρόπο παίρνετε πολιτική θέση στο έργο σας;

απαντούν οι: Στέργιος Μήτας, Ευτυχία Παναγιώτου, Δήμητρα Κωτούλα, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Mαρία Τοπάλη, Θοδωρής Ρακόπουλος, Λένια Ζαφειροπούλου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Ελπίδα Καραμπά, Δέσποινα Ζευκιλή, Ζήσης Κοτιώνης, Νάντια Καλαρά, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης Ισιδώρου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνει η συνέντευξη του καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, δοκιμιογράφου και ποιητή Στάθη Γουργουρή, με θέμα “Η ποιητική και ο κόσμος του πολιτικού”.

Ως επίλογο, στην θεματική Η ανάσα του αιώνα, παρουσιάζουμε τον Ρώσο φουτουριστή Aleksei Gastev και τη Δέσμη εντολών, «ένα λιμπρέτο υλικών συμβάντων», (μετφρ. Γιάννα Μπούκοβα, Δημήτρης Άλλος), ως ένα σπάνια περίπλοκο δείγμα πολιτικοποιημένης τέχνης.

*

Στην ένθετη έντυπη έκθεση του περιοδικού, Εξ Σαλόνια, φιλοξενούνται με κείμενα και έργα τους οι σύγχρονοι εικαστικοί, Ιωάννα Μύρκα, Αλέξης Βασιλικός, Μανώλης Μπαμπούσης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Εύα Στεφανή, Νίκος Τρανός.

====================

Αγοράστε το τεύχος #11

Το [ΦΡΜΚ], κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.
[φρμκ] Φάρμακο | Εξαμηνιαίο περιοδικό για την διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου
Ιθάκης 24 11257 Αθήνα | e.mail : frmkpoetry@gmail.com | www.frmk.gr

Κεντρικά σημεία διανομής:

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ζαλόγγου 6, 10678 Αθήνα τηλ.: 210 3844588
  • Βιβλιοπωλείο Αλφειός Χαριλάου Τρικούπη 22 Αθήνα τηλ. 210-3623092