[φρμκ] #14/15 φθινόπωρο 2019-καλοκαίρι 2019

Tο διπλό τεύχος 14-15 (Φθιν. 2019 – Καλ. 2020) του ΦΡΜΚ κυκλοφορεί!

Αφιέρωμα:
ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Η έννοια της διασποράς βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης πολλών πεδίων: των κοινωνικών επιστημών, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της ιστορίας. Το ΦΡΜΚ συμμετέχει στη συζήτηση και παρουσιάζει ένα διευρυμένο αφιέρωμα στην ποίηση δέκα σύγχρονων αγγλόφωνων ποιητριών και ποιητών με ελληνική καταγωγή.

Μεταφράζονται ποιήματα, ποιητικές ενότητες και δοκίμια από το έργο των εξής αγγλόφωνων ποιητών και ποιητριών, συχνά για πρώτη φορά στα ελληνικά (με την σειρά δημοσίευσης): Eleni Sikelianos, Eleni Stekopoulos, Anna Moschovakis, Tryfon Tolides, Adrianne Kalfopoulou, Stefanos Papadopoulos, Emily Kritchley, Vana Manasiadis, καθώς και της Dimitra Ioannou (που μεταφράζει η ίδια τα ποιήματά της από τα αγγλικά) και του Stathis Gourgouris, ο οποίος, ωστόσο, γράφει τα ποιήματά του –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κείμενά του– στα ελληνικά.

Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από το αυτοβιογραφικό δοκίμιο για την πολλαπλή εμπειρία της διασποράς, της γαλλοαλγερινής συγγραφέως και θεωρητικού Hélène Cixous· συνέντευξη με την βουλγάρα ποιήτρια Γιάννα Μπούκοβα για το καινούργιο βιβλίο της που γράφτηκε στα ελληνικά· και δύο κείμενα για τα βιβλία ποίησης της Φοίβης Γιαννίση και του Μάριου Χατζηπροκοπίου, βιβλία που σχετίζονται με απρόσμενους και δημιουργικούς όρους με τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας, μεταξύ άλλων.

Στην ενότητα «Ανάσα του αιώνα», ο Ορφέας Απέργης παρουσιάζει, με ένα δοκίμιο και με νέες μεταφράσεις, την ιδιαίτερη περίπτωση του αγγλόφωνου Έλληνα ποιητή Demetriοs Capetanakis (1912-1944).

* Το τεύχος συμπληρώνουν ενότητες ποιημάτων του Νικόλα Κουτσοδόντη, της Karen Van Dyck και τουΧρήστου Σακελλαρίδη.

* Στην ένθετη έντυπη έκθεση του περιοδικού, Εξ Σαλόνια, φιλοξενούνται με κείμενα και έργα τους οι σύγχρονοι εικαστικοί: Νίνα Παπακωνσταντίνου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Λυδία Ανδριώτη, James M. Lane, Ράνια Μπέλλου, Άννα Μανέτα.

 

====================

Το [ΦΡΜΚ], κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Αγοράστε το διπλό τεύχος #14/15

[φρμκ] Φάρμακο | Εξαμηνιαίο περιοδικό για την διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου

Ιθάκης 24 11257 Αθήνα | e.mail : frmkpoetry@gmail.com | www.frmk.gr