[φρμκ] #10 φθινόπωρο χειμώνας 2018

frmc_cover5 χρόνια ΦΡΜΚ!
Tο νέο τεύχος, #10, του ΦΡΜΚ (Φθιν.– Χειμ. 2017) κυκλοφορεί!
Αφιέρωμα: Λόγος και γραφή στις εικαστικές τέχνες/ Η ποίηση έξω από το ποίημα 10 σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζονται με κείμενά τους, μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα ελληνικά: John Cage, Yoko Ono, Robert Smithson, Joe Brainard , Jackson Mac Low, Guerrilla Girls, Vito Acconci, Fischli and Weiss, Louise Bourgeois, Roni Horn.
Mεταφράζουν η Ελένη Ηλιοπούλου, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Ορφέας Απέργης, ο Iordanis Papadopoulos και ο Panayotis Ioannidis.
Επειδή η εξερεύνηση του ποιητικού φαινομένου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα οριακά σημεία του, για τα 5 χρόνια του ΦΡΜΚ, παρουσιάζουμε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα σε σημαντικούς καλλιτέχνες, εστιάζοντας σε κείμενα διπλής ή πολλαπλής υπόστασης, υβριδικά και ενωτικά της τέχνης του λόγου με άλλες μορφές έκφρασης: ποίηση και μουσική, ποίηση και χορός, ποίηση και αρχιτεκτονική, ποίηση και δράση, ποίηση και σλόγκαν (επιμέλεια: Γιάννα Μπούκοβα). *
Στην καινούργια θεματική, Η ανάσα του αιώνα, παρουσιάζουμε μεταφράσεις ποιητών που μας μιλούν από το βάθος του χρόνου, παραμένοντας ολοζώντανοι. Σε αυτό το τεύχος, δημοσιεύουμε το εμβληματικό “Τραγούδι του ανοιχτού δρόμου” του Walt Whitmann (σε νέα μετάφραση από την Ελένη Ηλιοπούλου και την Κατερίνα Ηλιοπούλου).
*
Στην Ελληνική ποίηση και πεζογραφία παρουσιάζονται ενότητες ποιημάτων αλλά και πεζά κείμενα που αντικατοπτρίζουν την θαυμαστή πολυμορφία και την τόλμη της σύγχρονης παραγωγής: Δήμητρα Κωτούλα, Δημήτρης Άλλος, Μαίρη Κλιγκάτση, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Yiannis Isidorou, Μαίρη Γιόση, Νίκος Βιολάρης και Stella Voskaridou.
*
Με αφορμή το τεύχος μας #10, αναγγέλλουμε επίσης την προσεχή έκδοση του θεωρητικού βιβλίου για την σύγχρονη ποιητική, το οποίο βασίζεται στην συζήτηση μεταξύ των συντακτών του περιοδικού, που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, στα τεύχη #3 ως #9. Γράφουν ο Vasilis Amanatidis, ο Ορφέας Απέργης, η Phoebe Giannisi, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, η Γιάννα Μπούκοβα και ο Theodoros Chiotis.
*
Στην ένθετη έντυπη έκθεση του περιοδικού, τα Εξ Σαλόνια, φιλοξενούνται με κείμενα και έργα τους οι σύγχρονοι εικαστικοί Tereza Papamichali, Georges Salameh, Lina Theodorou, Μαρία Τσάγκαρη, Personal Cinema, Σοφία Παπακώστα.
*
Κριτικά κείμενα υπογράφουν η Γιάννα Μπούκοβα (Γιάννης Ισιδώρου, “Ονειροκρίτης, για το μέλλον της διακυβέρνησης”, εκδ. Φρμκ), ο Παναγιώτης Ιωαννίδης (Φοίβη Γιαννίση, “Ραψωδία”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG- ΔΑΡΔΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ), ο Δημήτρης Άλλος (Ναταλία Καραγιάννη, “Εξορισμός”, Εκδόσεις Μελάνι), και η Παυλίνα Μάρβιν (Παναγιώτης Ιωαννίδης, “Πολωνία”, Εκδόσεις Καστανιώτη). * [+ Katrin Ilio, Alexandros Philippidis, Яна Букова]
====================
Αγοράστε το τεύχος #10

Το [ΦΡΜΚ], κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.
[φρμκ] Φάρμακο | Εξαμηνιαίο περιοδικό για την διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου
Ιθάκης 24 11257 Αθήνα | e.mail : frmkpoetry@gmail.com | www.frmk.gr

Κεντρικά σημεία διανομής:

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ζαλόγγου 6, 10678 Αθήνα τηλ.: 210 3844588
  • Βιβλιοπωλείο Αλφειός Χαριλάου Τρικούπη 22 Αθήνα τηλ. 210-3623092
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Λασσάνη 3, 546 22 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 237463