[φρμκ] #6 φθινόπωρο χειμώνας 2016

ΦΡΜΚ
Ιθάκης 24
τκ.11257
Αθήνα
frmkpoetry@gmail.com

Περιεχόμενα

* Leopoldo Maria Panero. Επιλογή από το έργο του «αγαπημένου καταραμένου» Ισπανού ποιητή που χάθηκε πρόσφατα, μεταφράζει η Ελένη Γκίνη. Αυτοβιογραφικός και αυτοσαρκαστικός, καταστρέφει κάθε απατηλή απαλότητα στη γλώσσα, καταργεί μέσα από την ειρωνεία κάθε υποψία εφησυχασμού, οξύνοντας τη συνείδηση του αναγνώστη.
* Iain Sinclair. Εμβληματική φιγούρα της βρετανικής αβανγκάρντ λογοτεχνικής σκηνής, μέγας flaneur, εξερευνητής και επίμονος χαρτογράφος της ζωής και των μεταμορφώσεων του αστικού ιστού. Ποίησή του μεταφράζει για πρώτη φορά στα ελληνικά ο Θοδωρής Χιώτης.
* Rustum Kozain. Τον σύγχρονο διακεκριμένο Νοτιοαφρικανό ποιητή μας συστήνει με μια επιλογή από το έργο του ο Ορφέας Απέργης. Ποίηση του εδάφους και του χώματος, της ρίζας και της φύσης αλλά και ποίηση των γεγονότων, πολιτική, που ριζώνοντας μας ανυψώνει.
*Zoe Scoulding. Την νεότερη Αγγλίδα ποιήτρια μεταφράζει η Ελένη Ηλιοπούλου. Τα παλλόμενα, πολυεπίπεδα ποιήματά της πλάθουν μια κειμενική πόλη με μνημεία, κάστρα, γέφυρες και λαβύρινθους, μέσα στην οποία ο αναγνώστης καλείται να περιπλανηθεί.
* Eiríkur Örn Norðdahl. Το δοκίμιο του νέου Ισλανδού ποιητή με τίτλο «Η μεταφορική κρίση» αποτελεί μια κριτική στις κυρίαρχες αντιλήψεις για την ποίηση αλλά και μία πρόταση για την ανανέωσή τους. Μετάφραση, Κατερίνα Ηλιοπούλου.

* Ελληνική ποίηση: Αδημοσίευτη δουλειά τους παρουσιάζουν ο Γιάννης Στίγκας, ο Θοδωρής Χιώτης, η Λένια Ζαφειροπούλου, η Δανάη Σιώζιου και η Ναταλία Καραγιάννη.

* Εικαστικά: Πέτρος Μώρης, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ειρήνη Ευσταθίου, Παντελής Παντελόπουλος, Δημήτρης Χρηστίδης, Αναστασία Δούκα.

* Το τρίτο μέρος της συζήτησης μεταξύ των συντακτών του περιοδικού για θέματα ποιητικής. «Demi-urge. O ίλιγγος και το μέτρο». Μετά από την αναζήτηση κριτηρίων, το κοινωνικοπολιτικό στην ποίηση και το ζήτημα των επιρροών και των ποιητικών προγόνων στα τεύχη που προηγήθηκαν, συζητάμε για το θέμα της καλλιτεχνικής διαχείρισης της πολυμορφίας στην σύγχρονη ποίηση. Συζητούν οι: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα και Θοδωρής Χιώτης.

* Συνέντευξη για την ποίησή του δίνει στη Γιάννα Μπούκοβα ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος.
* Ο Ορφέας Απέργης, γράφει για το βιβλίο Περί Βάθους: Μια πραγματεία του Μαρτίνους Σκρίμπλερους για την τέχνη της βύθισης στην ποίηση, του Alexander Pope (μτφρ.: Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Σπαθαράκης)
* Κριτικά κείμενα γράφουν ο Βασίλης Αμανατίδης και η Γιάννα Μπούκοβα.

Το ΦΡΜΚ κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα! Αναζητήστε το!

Αγοράστε το τεύχος #6

Κεντρικά σημεία διανομής:

 • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
  Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
  Ζαλόγγου 6, 10678 Αθήνα
  τηλ.: 210 3844588
 • Βιβλιοπωλείο Αλφειός
  Χαριλάου Τρικούπη 22  Αθήνα
  τηλ. 210-3623092

ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  Λασσάνη 3, 546 22 Θεσσαλονίκη
  Τηλ.: 2310 237463