Κωνσταντίνος Ματσούκας, Έξι μήνες πανσέληνος

Η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ

Φανάρι της Τροχαίας που αναβοσβήνει ξημερώματα σε μια έρημη διάβαση – η εικόνα του Λακάν για το ασυνείδητο. Απαντώ:

Είναι μια πίεση εσωτερική, κάποιου τύπου ανησυχία που νιώθεις και αρχικά δεν αναγνωρίζεις. Θέλεις να κλάψεις, να τραγουδήσεις, να φταρνιστείς; Σου αρέσει; Πονάει; Τι;

Αντιλαμβάνεσαι πως αλλάζεις προσωρινά συναισθηματικό μέγεθος. Κι αυτό που νιώθεις είναι τα γρανάζια που κλικάρουν βαθιά μέσα στη μάζα νευρικού ιστού που λέμε εγκέφαλο. Τώρα, όπως και στα όνειρα, μπορείς να προσεγγίσεις μια εμπειρία σε μεγάλο βάθος και από πολλές γωνίες ταυτόχρονα. Ως παιδί, ως άντρας, ως ιερέας, ως ουράνιος θόλος, ως διάδρομος.

Η τέχνη είναι μια μεθόδευση του πώς να δεξιώνεσαι τα πράγματα πιο άρτια.

Ωστόσο η αλλαγή δεν συντελείται πάντα αποτελεσματικά. Αλλάζεις μέγεθος στιγμιαία και κάτι εισχωρεί μέσα σου στιλπνό, παλλόμενο, όμως σχεδόν αμέσως παύει να είναι προσιτό. Βυθίζεται αύτανδρο στην αδιαφάνεια της συνείδησης. Το νιώθεις εκεί, στον βυθό, σαν ραδιενεργό νόμισμα, μα δεν το φτάνεις.

Αρχίζεις τις βόλτες πάνω κάτω σαν αρκούδα σε κομμάτι πάγου που φθίνει. Σιγά σιγά το κάλεσμα εξασθενεί. Λες, «Αχ τι είδα πάλι απόψε, κάτι είδα».

Και το ξεχνάς…

κλικ–

Όχι περίμενε! Ήμουν, λέει, σ’ ένα γιουσουρούμ μεταχειρισμένων αντικειμένων, όπου ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, πιθανά και απίθανα, έβλεπα και πράγματα δικά μου. Να, οι ώμοι μου, ελάχιστα μεταχειρισμένοι, τα γόνατα σαν καινούργια. Από το σύρμα κρεμόταν και το βυσσινί πουλόβερ που τόσο είχα αγάπησα. Τιμή 1 ευρώ! Τι, να μην το ’παιρνα;

Advertisements

About frmk poetry

Φάρμακο | Εξαμηνιαίο περιοδικό για την διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου Κυκλοφορεί! Στα βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένους χώρους τέχνης δύο φορες τον χρόνο.
%d bloggers like this: