Joy Harjo,Ένας χάρτης για τον επόμενο κόσμο

Μετάφραση: Αυγή Δαφερέρα

H πολυβραβευμένη ποιήτρια Joy Harjo γεννήθηκε στην Τούλσα της Οκλαχόμα και είναι μέλος της φυλής των Muscogee (Creek). Η ποίησή της αντλεί από τις αφηγήσεις των αυτοχθόνων και ενσωματώνoντας μύθους, σύμβολα και αξίες των ιθαγενών στη γραφή της, καθώς και από τις ποιητικές παραδόσεις της φεμινιστικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ένας χάρτης για τον επόμενο κόσμο

Για την Desiray Kierra Chee

Τις τελευταίες μέρες του τέταρτου κόσμου, θέλησα να φτιάξω έναν χάρτη για αυτούς που θα περνούσαν μέσα από την τρύπα στον ουρανό.

Τα μόνα μου εργαλεία ήταν οι επιθυμίες των ανθρώπων όπως αναδύονταν από τα πεδία γης μάχης, από τα υπνοδωμάτια και τις κουζίνες.

Γιατί η ψυχή είναι ένας περιηγητής με πολλά χέρια και πόδια.

Ο χάρτης πρέπει να είναι από άμμο και δε γίνεται να διαβαστεί με συνηθισμένο φως. Πρέπει να κουβαλήσει τη φωτιά στην επόμενη πόλη της φυλής, για την αναγέννηση του πνεύματος.
Ο θρύλος περιέχει οδηγίες για τη γλώσσα της γης, πώς ξεχαστήκαμε και δεν αναγνωρίσαμε το δώρο, λες και δεν ήμασταν μέσα του και μέρος του.
Πρόσεξε την ταχεία εξάπλωση των σουπερμάρκετ και των εμπορικών, των βωμών του χρήματος. Αποτυπώνουν τέλεια την παράκαμψη από την πορεία του φωτός.
Πρόσεξε τα λάθη της αφηρημάδας μας· η ομίχλη κλέβει τα παιδιά μας όταν κοιμόμαστε.
Λουλούδια της οργής φυτρώνουν στον λάκκο. Τέρατα γεννιούνται εκεί από πυρηνικό θυμό.
Στάχτινα δέντρα αποχαιρετούν το αντίο και ο χάρτης φαίνεται να εξαφανίζεται.
Δεν ξέρουμε πια τα ονόματα των πουλιών εδώ, πώς να τους μιλήσουμε χρησιμοποιώντας τα μικρά τους ονόματα.
Κάποτε ξέραμε τα πάντα σ’αυτή την πλούσια υπόσχεση.
Αυτό που σου λέω είναι αλήθεια και το γράφει η προειδοποίηση πάνω στον χάρτη. Η αφηρημάδα μας μάς ακολουθεί, είναι πίσω μας, αφή- νοντας ίχνη από χάρτινες πάνες, βελόνες και σπαταλημένο αίμα. (…)
*
H πολυβραβευμένη ποιήτρια Joy Harjo γεννήθηκε στην Τούλσα της Οκλαχόμα και είναι μέλος της φυλής των Muscogee (Creek). Η ποίησή της αντλεί από τις αφηγήσεις των αυτοχθόνων και ενσωματώνoντας μύθους, σύμβολα και αξίες των ιθαγενών στη γραφή της, καθώς και από τις ποιητικές παραδόσεις της φεμινιστικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχει στενή σχέση με τον τόπο, τα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Αμερικής, αλλά και την Αλάσκα και τη Χαβάη – και επικεντρώνεται γύρω από την ανάγκη για μνήμη και υπέρβαση. Το έργο της είναι συχνά αυτοβιογραφικό, με πυρήνα αναφοράς τον φυσικό κόσμο και την γλώσσα ως μέσο επιβίωσης αλλά και πεδίο περιορισμών. Ανακηρύχθηκε δαφνοστεφής ποιήτρια των ΗΠΑ (poet laureate) τον Ιούνιο του 2019. Εκτός από τη συγγραφή ποίησης, η Harjo είναι γνωστή σαξοφωνίστας και τραγουδίστρια. Έπαιξε για πολλά χρόνια με το συγκρότημα της, Poetic Justice, και αργότερα με τους Arrow Dynamics. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ με πρωτότυπη μουσική.

About isidorou

everyday life, daydreaming, critique,fragments and theories, impossibilities, practices,false strategies, city slang

Discover more from [φρμκ]

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading