Μια συνέντευξη με την Carole Crumley

Η ανθρωπότητα έχει ήδη επιβιβαστεί σε έναν πλανητικό Τιτανικό; Μια συνέντευξη με την Carole Crumley
Μετάφραση: Ορφέας Απέργης

Πήρα συνέντευξη από την καθηγήτρια Carole Crumley για το EuropeNow για να μάθω για την προσέγγισή της στη σχετικά νέα έννοια της Ανθρωποκαίνου. Ως μία από τις θεμελιωτές της ιστορικής οικολογίας και επίσης ειδική σε μια σειρά κοινωνικών επιστημών και γεωεπιστημών, η Carole Crumley είναι η επιτομή του τι σημαίνει να διεξάγει κανείς συνεργατική διεπιστημονική έρευνα. Εδώ και δεκαετίες, έχει αφιερωθεί στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στην κατανόηση του μετασχηματισμού των γεωργικών μέσων διαβίωσης και των τοπίων στη μακρά διάρκεια, δίνοντας έμφαση στη σχέση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, με στόχο να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι άνθρωποι στην τυφλή τους επιδίωξη για «πρόοδο».
Σε αυτή τη συναρπαστική συζήτηση, αντλεί στοιχεία από τη δική της έρευνα στη Βουργουνδία (Γαλλία) και την εμπειρία της ως επικεφαλής και συντονίστρια ενός διεθνούς δικτύου ερευνητικών προγραμμάτων που εστιάζουν στην ανθρωπογενή πλανητική αλλαγή, για να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί η έννοια της Ανθρωποκαίνου μπορεί να είναι το εργαλείο που χρειαζόμαστε, σε αυτή τη συγκυρία, στην ταραγμένη σχέση μεταξύ της φύσης και του ανθρώπινου είδους. Δείχνει ότι, αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον αγώνα μέσω της οικοδόμησης κοινοτήτων πρακτικής δράσης με μια κοινή αντίληψη λογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, της κινητοποίησης πληθυσμών και της μετατόπισης της κλίμακας δράσης όταν προσπαθούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των κοινωνιών στον πλανήτη, η Ανθρωπόκαινος ως έννοια μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη συνοδοιπόρο για τους επιστήμονες του κλίματος, ώστε να μας παρακινήσει να δούμε με νέους τρόπους παλιές καινοτομίες και να σηματοδοτήσει σε όλους ότι το παρελθόν μπορεί και πρέπει να είναι το εργαστήριο όπου το μέλλον του ανθρώπινου είδους έρχεται αντιμέτωπο με τις σημερινές πραγματικότητες.
Hélène Ducros (πηγή: ηλεκτρονικό περιοδικό EuropeNow )

About frmk poetry

Φάρμακο | Εξαμηνιαίο περιοδικό για την διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου Κυκλοφορεί! Στα βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένους χώρους τέχνης δύο φορες τον χρόνο.

Discover more from [φρμκ]

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading