Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζηκυριάκου
Η ποιήτρια, μεταφράστρια και εκδότρια Rosemarie Waldrop γεννήθηκε το 1935 στη Γερμανία, ενώ τέλη της δεκαετίας του ’50 μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία ποίησης, μυθοπλασίας και κριτικής και έχει λάβει διακρίσεις τόσο για το συγγραφικό όσο και για το σημαντικότατο μεταφραστικό της έργο, ειδικεύεται στην πρωτοποριακή, πειραματική ποίηση και έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στη λογοτεχνική σκηνή της Αμερικής. Στο έργο της κυριαρχεί η έλξη για το παράδοξο, το αινιγματικό, τα γραμματικά και συντακτικά ολισθήματα και το γόνιμο κενό ανάμεσα στις λέξεις, η οποία αντανακλά την πολιτική, φεμινιστική της θέση απέναντι στα ολοκληρωτικά συστήματα, τις κυρίαρχες μορφές λόγου και την αρσενική κατά κύριο λόγο ανάγκη για κυριολεξία και ακρίβεια. Το ποίημα προέρχεται από τη συλλογή της Driven to Abstraction, (2010).
Επί των ποταμών Βαβυλώνος
1.
Θεωρούμε τη γλώσσα δεδομένη, όπως το κάθισμα και το κλάμα. Την ανοίκεια ομιλία τη θεωρούμε ακατέργαστο γουργουρητό. Φιλτραρισμένο στους αμμόσακους.
Ο φωτεινός κώνος του φακού δηλώνει.
Η τάξη του κόσμου είναι τόσο ξένη στα υποκειμενικά ενδιαφέροντά μας που δεν μπορούμε να τη φανταστούμε, λέει ο Γουίλιαμ Τζέιμς. Πρέπει να την τεμαχίσουμε. Σε ιστορίες, τέχνη, επιστήμες ή απλή λογοδιάρροια. Τότε τη νιώθουμε οικεία.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω τα μέρη του σώματος σαν σε δοξαστικό. Και πώς μπορεί να πληγωθούν.
2.
Αν δεν αναγνωρίζουμε τη γλώσσα, δεν αναγνωρίζουμε και τον άνθρωπο. Τυλίγουμε ολόκληρα χωριά με συρματόπλεγμα.
Ο πατέρας μου συνήθιζε να κλείνει τα μάτια του και να μένει όσο πιο ακίνητος μπορούσε, για να επιτρέπει στη σωματική εικόνα του να διαλύεται.
Επαναλαμβάνομαι συχνά.
Ο χρόνος δεν εξουσιάζει το Αυτό. Αλλά η θερμότητα περνάει από ένα θερμό σώμα σ’ ένα ψυχρό και όχι το αντίστροφο.
3.
Η γλώσσα παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας.
Χάος και κενό. Ούτε άνθρωπος ούτε θηρίο. Ούτε μύγα ούτε βλαστάρι αγριόχορτου. Με το που σκεφτόμαστε «πρωταρχική σούπα», κιόλας ένας κόσμος υπάρχει. Και μάλιστα θρεμμένος.
Μετά κάποιος σκέφτεται «Επιχείρηση Κυκλώνας Κισσού». «Επιχείρηση Βράχος του Πλίμουθ». «Επιχείρηση Σιδερένιο Σφυρί».
Το 2005, στη Βαγδάτη, 92% του πληθυσμού δεν διέθετε συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, 39% δεν διέθετε καθαρό πόσιμο νερό, 25% των παιδιών ηλικίας έως πέντε χρονών έπασχαν από ασιτία.
4.
Ενώ η έννοια της χωρικής μέτρησης δεν αντιτίθεται σε εκείνην της χωρικής τάξης, η έννοια της διαδοχής (βομβαρδισμοί;) συγκρούεται με την έννοια της διάρκειας (παρουσία των ΗΠΑ;).
Τα τανκς εισβάλλουν στη συζήτηση και το επιχείρημα υπέρ του απόλυτου χρόνου καταρρέει.
Μιλάμε τη γλώσσα μας αποκλειστικά. Ενσωματώνει την καθολική μορφή της ανθρώπινης σκέψης και λογικής.
Κάνω ανήσυχο ύπνο. Όπως πολλές γυναίκες.
5.
4.000 με 6.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Φαλούτζα.
Δεν μπορώ να περιγράψω το γεγονός που αντιστοιχεί σε αυτήν την πρόταση, παρά μόνον επαναλαμβάνοντας την πρόταση.
Μια γάτα κυνηγάει μια κίτρινη πεταλούδα. Ο πατέρας μου φταρνίζεται.
Ανόμοια με το Αυτό, το Εγώ, διά του οποίου και μόνον η ηδονή πραγματώνεται, υπόκειται στον χρόνο.
6.
Κάποτε, εκεί που είναι τώρα το κέντρο της Πρόβιντενς, υπήρχε ένα λιμάνι, μια λιμνούλα γεμάτη πέρκες κάτω από το διοικητικό κέντρο, το σώμα του Ρότζερ Γουίλιαμς κάτω από μια μηλιά.
Εκεί που ήταν οι σουμεριακές πόλεις Ώμεια, Ουμ αλ-Ακαρέμπ, Λάρσα, Γίρσεια, το τοπίο τώρα είναι σεληνιακό.
Οι απαρχές της έννοιας του χρόνου, έχει λεχθεί, βρίσκονται στην αντίληψη της διαφοράς και της ομοιότητας που διαθέτουμε.
Όταν κοιτώ τον εαυτό μου στον καθρέφτη το πρωί, βλέπω ένα γκρίζο θάμπος. Τότε είναι δύσκολο να σώσω τις διακρίσεις.
7.
Χαρακώματα γεμάτα σκουπίδια. Αμμόσακοι γεμάτοι αρχαιολογικά θραύσματα. Άνδρες γεμάτοι φόβο.
Η γλώσσα είναι ένα δίκτυο εύκολα προσβάσιμων λανθασμένων στροφών.
Στα εγκαίνια της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου προς τιμήν του Αβραάμ Λίνκολν, ο Πρόεδρος σύγκρινε τον Πόλεμό του ενάντια στην Τρομοκρατία με τον πόλεμο του Λίνκολν ενάντια στη δουλεία.
Τα σύννεφα άλλοτε κυνηγιούνται πάνω από τη Λεωφόρο Έλμγκροουβ. Άλλοτε αιωρούνται πάνω από το δημαρχείο.
8.
Κατά μία εκδοχή, η πραγματικότητα είναι απεγνωσμένες επιθέσεις από λιγοστά απεγνωσμένα άτομα. Κατά μία άλλη, βρισκόμαστε σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και πολύ καιρό.
Στα υπνοδωμάτιά μας τοποθετούμε καθρέφτες. Ελπίζουμε πως το δυνητικό βάθος τους μπορεί να αντανακλά πάνω στους έρωτές μας.
Μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ατομικών και μοριακών ρολογιών. Υπονοείται η υπόθεση ότι όλα τα άτομα ενός δεδομένου στοιχείου συμπεριφέρονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τόπο και εποχή.
Όταν προσπαθώ να περιγράψω το όλον πράγμα με μία πρόταση, το λέω ξανά και ξανά.
9.
Ο πατέρας μου από το μπαλκόνι του παρατηρεί αστρικές εκτάσεις. Όπου η τροχιά ενός πλανήτη, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και τα χνότα του στον κρύο αέρα είναι εξίσου μέρη του συστήματος.
Αναρωτιέται αν πρέπει να εναρμονίσει τις αντιλήψεις του στο σύμπαν –ποιο σύμπαν;– ή το σύμπαν στις αντιλήψεις του.
50.000 στρατιώτες στο Ιράκ το 2005 δεν διέθεταν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο υπεύθυνος του εφοδιασμού τα είχε χαρακτηρίσει ίδιας προτεραιότητας με τις κάλτσες.
Σε κάποιους δεν αρέσει το αίμα έξω από το σώμα. Σε άλλους δεν αρέσει η καταμέτρηση νεκρών.
10.
Στο Σουάν Πόιντ Σέμετρι υπάρχει μια ταφόπλακα σμιλεμένη σαν σπιτάκι. Πάνω της γράφει ΠΗΓΕ ΣΠΙΤΙ.
«Δολοφονημένοι: τέσσερις κληρικοί, δύο αξιωματούχοι από το Υπουργείο Άμυνας, ένας γυμνασιάρχης· θύματα βομβιστικών ενεργειών: εννιά εθνικοί φρουροί, δεκατρείς πολίτες, δύο φοιτητές πολυτεχνείου. Συνολικά, τριάντα ένας νεκροί, σαράντα δύο τραυματίες και δεκαεφτά απαχθέντες. Σχετικά ήσυχη μέρα εδώ στη Βαγδάτη».
Η ροή του χρόνου μάς βοηθά να ξεχνάμε τι υπήρχε και τι μπορεί να υπάρξει.
Θα προτιμούσα να μπορούσα να εξηγήσω τον αέρα. Τον ήλιο. Το μήλο του Αδάμ.
11.
Πτώματα μικρών παιδιών, οικογένειες σωριασμένες μέσα σε λιμνούλες αίματος στα σπίτια τους. Ο Πρόεδρος υπόσχεται έρευνες. Και προσπερνά το πρόβλημα.
Η κατάρα του Χάινε: Nicht gedacht soll seiner werden.
Ένας τρόπος σκέψης συνδέει τις σκέψεις σε σειρά, ένας άλλος επανέρχεται διαρκώς στο ίδιο σημείο.
Η ροή του χρόνου είναι ο πλέον φυσικός σύμμαχος της κοινωνίας στην τήρηση του νόμου, στη διατήρηση της τάξης και της συμμόρφωσης. Μαθαίνουμε ότι κάθε ηδονή είναι σύντομη και παραιτούμαστε προτού ακόμη μας το επιβάλλει η κοινωνία.
12.
Η ανοιξιάτικη βροχή τινάζει κώνους νερού από λιμνούλες που σχηματίζονται στη σπασμένη άσφαλτο.
Τα εγκλήματα των στρατιωτών των ΗΠΑ είναι εξίσου αναπότρεπτα με τα εγκλήματα των στρατιωτών άλλων ιμπεριαλιστικών στρατών. Περνούν πολλά χρόνια προτού αποκαλυφθεί ότι είναι επίσημη πολιτική. Πενήντα χρόνια, στην περίπτωση του Νόου Γκου Νι στη Νότια Κορέα.
Οι πτυχές του χρόνου που ήταν σημαντικές για τον πρωτόγονο άνθρωπο ήταν η επανάληψη και το ταυτόχρονο. Και στην πρωιμότερη συνειδητοποίηση του χρόνου, ο άνθρωπος επιχείρησε να τον υπερβεί ή να τον καταργήσει.
Τα γραπτά μου δεν είναι παρά τραύλισμα.
13.
Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον. Που έρχεται και φεύγει. Όταν στάθηκε ακίνητος, ενόσω ο Ιησούς του Ναυή προσευχόταν, ο χρόνος παρά ταύτα εξακολουθούσε να κυλά;
Θα ήθελα να συγκεντρωθώ στην περιστροφή της Γης και στους ανέμους που προξενεί.
Οκτώ μήνες πριν από την εισβολή, ο επικεφαλής της ΜΙ6 ανέφερε στον Τόνι Μπλερ ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να «απομακρύνουν τον Σαντάμ, μέσω στρατιωτικής δράσης…». Αλλά επειδή «η τεκμηρίωση δεν ήταν ισχυρή, ο Σαντάμ δεν απειλούσε τις γειτονικές χώρες, και οι δυνατότητές του σε όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ασθενέστερες εκείνων της Λιβύης, της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν… οι πληροφορίες και τα γεγονότα παρουσιάζονταν έτσι ώστε να υποστηρίζουν την πολιτική αυτή».
Η γλώσσα μάς αποπλανεί στο να ρωτάμε πάντοτε τις ίδιες ερωτήσεις. Όσο υπάρχει το ρήμα «είμαι», που φαίνεται να λειτουργεί όμοια με το «τρώω» και το «πίνω», θα θέτουμε ερωτήματα για την ταυτότητα, τη δυνατότητα, το ψεύδος, την αλήθεια.
14.
«Λοιπόν, γονάτισα, είπα μια προσευχή, σηκώθηκα και τους θέρισα όλους με τις ριπές μου».
Όπως είπε και ο φυσικός Στέφεν Βάινμπεργκ, για να κάνουν καλοί άνθρωποι κακά πράγματα χρειάζεται η θρησκεία.
Ξαφνικά αρχίζω να αναρωτιέμαι για τη γέννα, τον θάνατο, τον ύπνο, την τρέλα, τον πόλεμο. Σαν να ξυπνώ.
Ο χρόνος μάς βοηθά να ξεχνάμε και να ξεχνάμε σημαίνει να συγχωρούμε. Αυτό που δεν πρέπει να συγχωρείται.
15.
Ο πατέρας μου κόβεται στο ξύρισμα. Ενώ ψάχνει για τσιρότο σκέφτεται το αστρικό σώμα του κι αν έχει ματώσει κι αυτό.
Ο χρόνος είναι η μορφή της εσωτερικής μας αίσθησης, είπε ο Καντ. Και ο Γκιγιό ότι το ον που δεν θα επιθυμούσε, δεν θα ήθελε τίποτα, θα έβλεπε τον χρόνο να κλείνει μπροστά του.
Παντού άνθρωποι κουρδίζουν ρολόγια για να αποτρέψουν αυτό το συμβάν.
Η μάχη της Αζενκούρ κράτησε ώρες, του Βατερλώ μία μέρα, του Γκέτισμπεργκ τρεις, η μάχη του Σομ τεσσεράμισι μήνες, του Βερντέν δέκα, του Στάλινγκραντ έξι. Υπήρξαν ο επταετής και ο τριακονταετής πόλεμος. Ο Πρόεδρος είπε στους δόκιμους του Ουέστ Πόιντ: «Το Ιράκ είναι μόνον η αρχή».
Σημειώσεις
«Επί των ποταμών Βαβυλώνος εκεί εκαθίσαμεν και εκλαύσαμεν εν τω μνησθήναι ημάς της Σιών»: Είναι ο πρώτος στίχος του Ψαλμού 136 (στη μετάφραση των Ο′). Αποδίδεται στον Ιερεμία και είναι αφιερωμένος στον Δαυίδ. Στον στίχο αυτό αναφέρεται και η πρώτη πρόταση.
Γουίλιαμ Τζέιμς (1842-1910): Αμερικανός φιλόσοφος και ψυχολόγος, από τους εισηγητές του φιλοσοφικού πραγματισμού.
Αυτό: Το ψυχικό σύστημα που συγκροτεί τον ενορμητικό πόλο της προσωπικότητας, σύμφωνα με τον Φρόιντ στο Das Ich und das Es (1923). Το Αυτό βρίσκεται σε συγκρουσιακή σχέση με το Εγώ και το Yπερεγώ (Ζαν Λαπλάνς & Ζ. Μπ. Πονταλίς, Λεξικό της Ψυχανάλυσης).
Operation Ivy Cyclone (Επιχείρηση Κυκλώνας Κισσού): Κωδική ονομασία πολεμικής επιχείρησης των ΗΠΑ στην πόλη Τικρίτ του Ιράκ, που έγινε τον Νοέμβριο του 2003.
Operation Plymouth Rock (Επιχείρηση Βράχος του Πλίμουθ): Κωδική ονομασία εκκαθαριστικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βαγδάτη τον Νοέμβριο του 2004. Ο βράχος του Πλίμουθ, κατά τον αμερικανικό θρύλο, είναι ο τόπος που πρωτοπάτησαν το πόδι τους οι πρώτοι έποικοι που ίδρυσαν το Πλίμουθ το 1620.
Operation Iron Hammer (Επιχείρηση Σιδερένιο Σφυρί): Κωδική ονομασία τριών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ (2003, 2005, 2007).
Φαλούτζα: Ιρακινή πόλη, εβδομήντα χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.
Πρόβιντενς: Πρωτεύουσα της πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε από τον Ρότζερ Γουίλιαμς το 1636. Ο Ρότζερ Γουίλιαμς (π. 1603-1683) ήταν προτεστάντης θεολόγος, υποστηρικτής της ανεξιθρησκίας. Στον τόπο της υποτιθέμενης ταφής του, διακόσια χρόνια αργότερα δεν βρέθηκαν τα οστά του, αλλά η ρίζα μιας μηλιάς. Τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του (R. W.) ταυτίζονται με τα αντίστοιχα της ποιήτριας.
Ώμεια, Λάρσα, Γίρσεια: Εξελληνισμένες ονομασίες σουμεριακών πόλεων. Η αρχαία ονομασία της Ουμ αλ-Ακαρέμπ δεν είναι γνωστή. Οι αρχαιολογικοί αυτοί τόποι λεηλατήθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003.
Τα εγκαίνια της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου προς τιμήν του Αβραάμ Λίνκολν έγιναν στο Σπρίνγκφιλντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Ιλινόις, στις 19 Απριλίου 2005. Στην πόλη αυτή έζησε ο Λίνκολν (16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ) από το 1837 έως το 1861. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος.
Σουάν Πόιντ Σέμετρι (Swan Point Cemetry): Ιστορικό νεκροταφείο στην Πρόβιντενς, που ιδρύθηκε το 1846.
«Nicht gedacht soll seiner warden» είναι ο πρώτος στίχος του «4ου Θρήνου», ποιήματος που περιλαμβάνεται στα Nachgelesene Gedichte (1812-1827) του Χάινριχ Χάινε (1797-1856). Ο στίχος αυτός αναφέρεται άμεσα στον στίχο 21:32 του Ιεζεκιήλ: «ου μη γένηταί σου μνεία» [«und man wird dein nicht mehr gedencken», στη μετάφραση του Λούθηρου (1545)].
Στα τέλη Ιουλίου του 1950, στρατιώτες των ΗΠΑ σκότωσαν άγνωστο αριθμό Νοτιοκορεατών προσφύγων σε μια σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στο χωριό Νόου Γκου Νι. Η επίσημη έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ κατέληξε ότι επρόκειτο για θλιβερό, ατυχές συμβάν στο πλαίσιο του πολέμου, ενώ επιζώντες του γεγονότος και Νοτιοκορεάτες ερευνητές συγκλίνουν στο ότι οι στρατιώτες ενήργησαν βάσει διαταγών. Τη θέση αυτή φαίνεται να στηρίζουν και υπηρεσιακά έγγραφα που δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν στην επίσημη έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός των ΗΠΑ.
Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον: Αναφορά στον στίχο 1:9 του Εκκλησιαστή: «και ουκ έστιν παν πρόσφατον υπό τον ήλιον ος λαλήσει και ερεί ιδέ τούτο καινόν εστιν ήδη γέγονεν εν τοις αιώσιν τοις γενομένοις από έμπροσθεν ημών».
Στο βιβλίο Ιησούς Ναυή της Βίβλου διαβάζουμε: «…και είπεν Ιησούς· στήτω ο ήλιος κατά Γαβαών και η σελήνη κατά φάραγγα Αιλών. και έστη ο ήλιος και η σελήνη εν στάσει, έως ημύνατο ο Θεός τούς εχθρούς αυτών. και έστη ο ήλιος κατά μέσον του ουρανού, ου προεπορεύετο εις δυσμάς εις τέλος ημέρας μιας. και ουκ εγένετο ημέρα τοιαύτη ουδέ το πρότερον ουδέ το έσχατον, ώστε επακούσαι Θεόν ανθρώπου, ότι Κύριος συνεξεπολέμησε τω Ισραήλ» (10:12-16).
ΜΙ6: Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
Ο Βάινμπεργκ (1933- ) είναι νομπελίστας θεωρητικός φυσικός. Στο άρθρο του, «Το σύμπαν ενός σχεδιαστή;» (http://www.physlink.com/Education/essay_weinberg.cfm), γράφει: «Με ή χωρίς θρησκεία, καλοί άνθρωποι μπορούν να συμπεριφερθούν καλά και κακοί κακά. Αλλά για να κάνουν κακό οι καλοί, γι’ αυτό χρειάζεται η θρησκεία».
Την ύπαρξη του αστρικού σώματος την υποθέτουν ποικίλες μυστικιστικές σχολές. Με το αστρικό της σώμα, η ψυχή ταξιδεύει στον αστρικό κόσμο πριν από τη γέννα και μετά τον θάνατο.
Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804): Γερμανός φιλόσοφος. «Ο χρόνος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μορφή (το είδος) της εσωτερικής αισθήσεως, δηλαδή της εποπτείας του εαυτού μας και της εσωτερικής μας καταστάσεως», Κριτική του Καθαρού Λόγου (A33/B49), μτφρ. Αναστάσιος Γιανναράς, Παπαζήσης.
Ζαν Μαρί Γκιγιό (1854-1888): Γάλλος φιλόσοφος. Στο έργο του La Genèse de l’ idée du temps γράφει: «Ένα ον που δεν θα επιθυμούσε τίποτε, δεν θα απέβλεπε σε κάτι, θα έβλεπε τον χρόνο να κλείνει μπροστά του» (J.M. Guyau, La Genèse de l’ idée du temps, Ancient Librairie Germer Baillière & Cie, Paris, 1890, σ. 32).
Μάχη του Αζενκούρ: Μάχη μεταξύ του αγγλικού στρατού του Ερρίκου του Ε΄ και του γαλλικού στρατού του Καρόλου του Δ΄, στις 25 Οκτωβρίου του 1415, που έληξε με τη νίκη των Άγγλων.
Μάχη του Βατερλώ: Μάχη που έγινε στις 18 Ιουνίου του 1815 μεταξύ του γαλλικού στρατού και του στρατού των Αγγλοπρώσων και των συμμάχων τους, που έληξε με την ήττα των Γάλλων.
Μάχη του Γκέτισμπεργκ (1-3 Ιουλίου 1863): Η φονικότερη μάχη του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, που έληξε με τη νίκη των Βορείων.
Η Μάχη του Σομ (1 Ιουλίου 1916 – 23 Δεκεμβρίου 1916) και η Μάχη του Βερντέν (21 Φεβρουαρίου 1916 – 19 Δεκεμβρίου 1916) ήταν πολύ αιματηρές μάχες του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Μάχη του Στάλινγκραντ (Ιούλιος 1942 – Φεβρουάριος 1943) έληξε με τη νίκη του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού.
Τριακονταετής πόλεμος (1618-1648): Θρησκευτικός πόλεμος, η λήξη του οποίου σφραγίστηκε με τη Συνθήκη της Βεστφαλίας.
Επταετής πόλεμος (1756-1763): Πόλεμος μεταξύ της Αγγλίας και της Πρωσίας από τη μια και της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας από την άλλη.
Ουέστ Πόιντ: Η παλαιότερη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1802 και βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η φράση είναι από την ομιλία που έκανε εκεί ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος, κατά την τελετή αποφοίτησης της 28ης Φεβρουαρίου 2006.