Λυν Χετζίνιαν, Μια παύση, ένα τριαντάφυλλο, κάτι στο χαρτί

Μετάφραση – Επίμετρο: Θοδωρής Χιώτης

Το πολυσχιδές έργο της Χετζίνιαν διερευνά την κατασκευή της ταυτότητας μέσα από τη γλώσσα μέσα από πολλαπλές οδούς. Το πειραματικό αυτοβιογραφικό έργο Η ζωή μου εκδόθηκε πρώτη φορά το 1980. Το έργο είναι πεζό ποίημα, αποτελούμενο από προτάσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μιας αφήγησης με συνοχή. Οι προτάσεις μπορεί να είναι αναφορές σε αναμνήσεις και παρατηρήσεις της ποιήτριας ή αφορισμοί σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής του ίδιου του έργου. Παρατηρείται επανάληψη συγκεκριμένων φράσεων καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου. Η δομή του βιβλίου είναι ίσως το διασημότερο στοιχείο του. Όταν το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1980, αποτελείτο από 37 μέρη. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη αποτελείτο από 37 προτάσεις. Η ίδια ήταν τότε 37 ετών. Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου εφτά χρόνια αργότερα, το βιβλίο αποτελείτο από 45 μέρη και κάθε ένα από αυτά τα μέρη αποτελείτο από 45 προτάσεις. Η τρίτη έκδοση του βιβλίου το 2003 επέφερε κι άλλες αλλαγές στο κείμενο.

 Η ζωή μου (επιλογές)

Κάθε φωτογράφος θα σου πει το ίδιο

 Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την παιδική ηλικία στη ζωή ως ενήλικη γυναίκα, το κορίτσι είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει κάποιο ενδιαφέρον για τη θρησκεία. Θα ήταν πρέπον να αποκαλέσει κανείς αυτό το ενδιαφέρον όχι διαίσθηση αλλά προ-γνώση, ή παράνοια. Ζήτησαν από τη μητέρα μου να διορθώσει τις απόψεις μου ή να με κρατήσει σπίτι. Τυφλοί πουλάνε σκούπες. Από την υποχονδρία προέρχονται οι προτάσεις και η μνήμη. Στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι σκιές είναι πολύ σκοτεινές και δροσερές, το φως του ηλίου καυτό και φωτεινό. Αλλά, επειδή έχουμε μόνο επτά ημέρες, το φως μοιάζει τακτοποιημένο, ακόμη και προβλέψιμο. Μια παύση, ένα τριαντάφυλλο, κάτι στο χαρτί υπενοημένο στο αποσπασματικό κείμενο. Το ημερολόγιο των Μάγια έχει περισσότερες ημέρες. Το παχουλό αλλά αβέβαιο κορίτσι ανατράφηκε με ηθικές αρχές με την αγάπη του ορίζοντα στο χρώμα του σάπιου μήλου. Είναι δύσκολο να στρέψει κανείς την προσοχή του μακριά από το γάργαρο νερό. Συχνά τραχύ και βρυχώμενο, πάντα θηλυκό, αλλά όχι πάντα γυναικείο. Φαντάστηκα την προ-απουσία, η οποία συμβαίνει πριν κανείς γεννηθεί, και σκέφτηκα ότι αυτό είναι θεός. Προετοιμασία. (…)

About frmk poetry

Φάρμακο | Εξαμηνιαίο περιοδικό για την διερεύνηση του ποιητικού φαινομένου Κυκλοφορεί! Στα βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένους χώρους τέχνης δύο φορες τον χρόνο.

Discover more from [φρμκ]

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading